Ciska Ruitenberg

Zingen is heerlijk! Zingen is voor iedereen!

Heel veel mensen houden van zingen. Zingen is een geweldige manier om jezelf te uiten en te ontladen, je kunt je ziel erin leggen, je lijf is je instrument. Misschien ben je een douchezanger of een zangeres op de fiets, zing je met Youtube mee of in een koor. Misschien valt de hele zaal stil als je je mond open doet of misschien moet je er niet aan denken om een solo voor publiek te zingen, het maakt allemaal niet uit. Iedereen heeft het recht om te zingen. En er valt een hoop te leren op elk niveau.

Bij mijn lessen zie ik mezelf als coach. Samen gaan we op onderzoek uit. Hoe werkt jouw stem? Jouw smaak staat voorop, want er zijn heel veel verschillende manieren van zingen. Ik heb een gereedschapskist met technieken waarmee ik je kan helpen te bereiken wat je wilt, we gebruiken opnames als referentie. De hoge noot van Lady Gaga, de vette uithaal van Aretha, het rokerige geluid van Joe Cocker en Amy Winehouse, de strakke tonen van Paramore, de laatste hits of de oude blues: ik vind het allemaal leuk om te kijken hoever we kunnen komen. Centraal staat de liefde voor muziek en het leren aanvoelen hoe je stem en lijf werkt. Ik heb veel plezier in het begeleiden op gitaar en vleugel of je kunt jezelf begeleiden. We
kunnen ook werken aan het zingen met microfoon, meerstemmig zingen en performance.

Docent
In 1992 studeerde ik af aan de afd. Pop & Jazz, hoofdvak zang Conservatorium Hilversum (Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam)

Een muzikant is nooit uitgeleerd. Ik nam gitaarlessen, pianolessen, drumlessen en zanglessen. Ik volgde cursussen zangtechniek CVT en EVT. Sinds laatste drie jaar verdiep ik me vooral in de Lichtenberger Methode. Sinds 1993 ben ik docent zang Pop & Jazz bij muziekschool Boedijn in Hoorn en in privépraktijk. Ik geef regelmatig workshops zang en songwriting in popzalen, binnen het voortgezet onderwijs (oa CKV-projecten), voor st. Kunstbende en Popsport. Daarnaast coach ik theaterklassen, koren en bands.

Uitvoerend
Zolang als ik me kan herinneren schrijf ik tekst en muziek. Ik begon met in schoolbandjes, maakte daarna indiepop en ambient, spoken word, folk noir. Met verschillende bezettingen en solo nam ik 6 albums op. Mijn laatste Ndromeda album staat op Bandcamp.

Flying Dutchman vind je hier
https://ndromeda.bandcamp.com/album/into-the-lazy-eye

Coördinator
Ciska is tevens coördinator van onze afdelingen Pop&Jazz én Voortgezet Onderwijs. Meer weten? Neem contact op: ciska@muziekschoolboedijn.nl.


 

0200

Zang pop & jazz

38

Maandag, Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Zaterdag

Muziekschool Boedijn

Meer informatie

0702

Songwriting

5

Donderdag

Muziekschool Boedijn

Meer informatie