Bianca IJdema

Mijn naam is Bianca IJdema en ik ben accordeondocent bij Muziekschool Gerard Boedijn.

Toen ik een jaar of 8 was, zag ik bij het TV programma “Stuif es in” een jongetje accordeon spelen. Toen was ik verkocht. Toen ik naar de muziekschool mocht, was het van meet af aan duidelijk dat ik accordeon zou gaan spelen. En die fascinatie, die ik toen voelde, voel ik nog steeds. Het is zo’n veelzijdig instrument, uniek met al zijn klankkleuren. En dat ik die fascinatie al 30 jaar mag overbrengen op mijn leerlingen, maakt me nog altijd heel blij.

Het plezier staat voorop! Zolang ik zie dat een leerling er plezier in heeft, ben ik een gelukkige docent. Ik vind samenspelen heel erg leuk en ik zal dan ook altijd proberen om dat aan bod te laten komen of om leerlingen te stimuleren om in een accordeonorkest mee te gaan spelen.
Zelf heb ik 2 accordeonorkesten en daar haal ik zo enorm veel plezier uit
Zelf speel ik vanaf mijn 12e al in orkesten en ensembles. Momenteel ben ik – al bijna 10 jaar – speler bij het semi professionele accordeonkwintet Virtuosa in Tilburg (www.virtuosa.nl)

Het is heerlijk om 1x per week samen muziek te maken en concerten te geven. Omdat ik veel les geef, op diverse muziek- en basisscholen , kom ik niet heel veel toe aan zelf musiceren. Door Virtuosa blijf ik tóch spelen.
Als ik zelf muziek luister, dan luister ik graag klassieke muziek. Dat geeft me rust in mijn verder drukke leven. Echter, de popmuziek uit de jaren 70 en 80 vind ik over het algemeen ook erg leuk. Als ik thuis ben, heb ik nooit muziek aan staan, maar bijvoorbeeld in de auto altijd.

Ik heb heel veel bewondering voor mensen die het podium op gaan met
een – wellicht ogenschijnlijk – ontspannen gevoel, waarbij je ze dan oprecht ziet genieten van hun spel en helemaal opgaan in de muziek. Zelf ben ik niet iemand die alleen optreedt. Ik vind de spanning die daarbij komt verschrikkelijk.
Ook bewonder ik de beroepsaccordeonisten die een lans breken om het accordeon als concert instrument op het professionele podium te krijgen. Voorbeelden zijn Vincent van Amsterdam en accordeonduo Toeac. Zij timmeren enorm aan de weg. Je hoort ze dan ook regelmatig op radio 4 of je ziet ze bij Podium Witteman.


 

0010

Accordeon

38

Dinsdag

Muziekschool Boedijn

Meer informatie

1030

Ontdek je instrument

7

Dinsdag

Muziekschool Boedijn

Meer informatie

1020

Muziek met Kleuters

4

Dinsdag

Muziekschool Boedijn

Meer informatie

0666

Ontdek je instrument voor volwassenen

7

Dinsdag

Muziekschool Boedijn

Meer informatie